Mi Újság?
A Magyar Szentek Templomának havi tájékoztatója - 2005. június

Véget ért a tanév

Köszönöm…

Mondd sokszor, hogy köszönöm,

akár okod van rá, akár nincs,

ismételd gyakran, mert e szó: kincs.


Talán balga beszéd,

hogy a gyümölcs termi a fát,

de egy jókedvű „köszönöm”

életre hívja a köszönet okát.


Amiért hálás vagy előre,

- mert hiteddel reméled –

az feléd hajlik a mennyből,

s lassan majd eléred.


Ez a kicsi szó: „köszönöm”,

az Isten virága.

Pazarlón hintsd magvát

a gyomlepte világba!

Simon András

Ezzel a nagy sóhajjal és a bizonyítványokat büszkén lobogtatva – vagy izzadt tenyérrel szorongatva – zárulnak mögöttünk az iskola kapui. Otthon már csak egy szülői dicséret, vagy az átlagunk miatti szorongó magyarázkodás vár ránk – attól függően, mit rejt az a bizonyos év végi bizonyítvány. És már itt is a vakáció, a jóóól megérdemelt nyári pihenés.

De álljunk meg egy pillanatra! Nem felejtettünk el valamit?

Egy szentírási történet figyelmeztet bennünket:

Jézus betért egy faluba, tíz leprás férfi jött feléje. Megálltak és már messziről kiáltották: -„Jézus, Mester, könyörülj rajtunk”. Rájuk tekintett és így szólt: -„Menjetek, mutassátok meg magatokat a papoknak”. Amint odafelé mentek, megtisztultak, de csak egy tért vissza közülük, amikor látta, hogy meggyógyult. Hangos szóval áldotta Istent és a lába elé borulva hálálkodott. Jézus megkérdezte: -„Nem tízen tisztultatok meg? Hol a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszajött volna, hogy hálát adjon Istennek, csak ez az idegen? – azzal hozzáfordult: -Kelj föl, menj! Hited meggyógyított téged”. (Lk 27, 11-19)

A tanév a hálaadással ér véget. Ne felejts el köszönetet mondani mindazoknak, akik a tanév során – néha nem is tudtál róla – segítségedre voltak. Jussanak most is eszedbe a felelések és dolgozatírások pillanatai, amikor a táblához kivánszorogva, vagy a tollat szorongatva suttogtad: „Istenem, csak most segíts meg!” És számtalanszor segített, ott volt veled, amit megtanultál, azt segített elmondani vagy leírni. Igen, csak abban segíthetett, amiért te is megdolgoztál…

Ne felejtsd el legalább egy „köszönöm” szóval, vagy egy szál virággal meghálálni tanáraidnak, nevelőidnek, lelki atyádnak, hogy azért dolgoztak, hogy te jó ember legyél. Érted voltak – ha kellett – szigorúak, mert ahogyan a közmondás mondja: „Teher alatt nő a pálma!”


Bár a felnőttek nagy részének nincsen most munkájukban tanévvége, azért talán ők is megfogadhatják e sorokat – akár gyermekeikkel szemben is…

Köszönjük!

Hálát adunk Neked, mindenható Isten, minden jótéteményedért. Add, hogy amit megtanultunk, hazánk és embertársaink javára fordíthassuk! Ámen.”




Elsőáldozás

Elsőáldozóink nagy izgalommal és különös ünnepélyességgel készítették lelküket az első bensőséges találkozóra az Istennel. Velük ünnepeltünk és imádkozunk, hogy a kapott kegyelmekkel sokáig élhessenek, hogy ünneplésük ne fejeződjön be, hanem a kezdete legyen az Úrral kötött barátságuknak.

Ambrózy Ádám

Elekes Márton

Homoki Petra

Horváth Anikó

Cataluccio Nikoletta

Klicsu Márton

Mayer Ambrus

Mayer Anna

Mihalik Gyöngyvér

Treml Ákos


elsőáldozóink

*********************

Szent László király ünnepe: Június 27.

Nagy szentek példás életéről sok legendát írtak. Különösen sok fűződik Szent László királyunk nevéhez. Ezekből tanulhatunk, példának állíthatjuk magunk elé és kérhetjük közbenjárását terveink megvalósításához.


Erdélyi helyi monda szerint a kunok a tordai hegyekben egy csatában üldözőbe vették a kifáradt Lászlót. Már majdnem utolérték. Ekkor azonban bizalomteljes, erős kérésére a hegy szétnyílt, nagy hasadék keletkezett. A kunok vágtatásuk közepett nem tudtak ilyen hirtelen megállni, mind a mélybe hulltak. Így keletkezett a tordai hasadék. A hagyomány szerint szöglovának patkónyomát máig is őrzi itt a Patkóskő.


Egy erős kun vitéz, látván csatájuk vesztét, legkedvesebb zsákmányát, egy szép magyar leányt lovához emelte, magához kötötte és elvágtatott vele. László ezt észrevevén, bár meg volt sebesülve, mégis utána vágtatott. László rákiáltott a lányra: „Szép húgom! Fogd meg a kun övét és vesd le magad a földre!” A lány megtette. Magával rántotta a kun vitézt is. László harcra kelt vele. A lány pedig László kardjával a kun lábszárát levágta. A fiatal László lelkületét mutatja, hogy egy keresztény lélekért kockára tette életét.


Szent László katonái iránti együttérzését bizonyítja, hogy amikor látta, hogy katonái a küzdelemben megéheztek, imádságára szarvas és bivalycsorda jött, melyből csillapíthatták éhségüket. Amikor pedig a hegyek között a szomjúságtól eltikkadt serege nem talált vizet, a szent király Istenhez fohászkodva bárdjával megütötte a kősziklát, melyből egyszerre üdítő víz szökellt. Szent László királyunkat ezért a „Magyar Mózes” megtisztelő jelzővel is körülveszik a megemlékező írások.




Emlékszel? Mármint arra a néhány éve szervezett vonyarcvashegyi táborra, melynek első napjára kirándulást szerveztünk a Büdös-kúthoz? Egy kevés vizet mindenki vitt magával, ami az első kilométerek megtétele után szinte kivétel nélkül mindenkinek elfogyott a rettentő kánikulában. Sebaj, célunk a kút, ahol feltölthetjük kiszáradt kulacsainkat és szervezetünket az éltető nedűvel. Az út elég hosszúra sikerült Csaba biztos vezetésével a „legrövidebb ösvényen”... Ennél nagyobb csalódás már csak a kiszáradt, kongó kút volt...

Ha van kedvetek társulni, írjátok meg ti is maradandó élményeiteket! Várom írásaitokat papíron, levélben vagy más módon! Előre is köszönöm!
Az erdő fohásza
Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele, melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől, és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja,
és vagyok asztalod lapja,
én vagyok az ágy, amelyben fekszel,
a deszka, amelyből csónakod építed.
Én vagyok házad ajtaja... Bölcsőd fája... Koporsód fedele.
Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg kérésem:
Ne bánts!
- Ki az abszolút kismama? - Aki a szülőszobában kinyitja az ablakot, hogy be tudjon repülni a gólya.
----------------

A sárkány egy páncélos lovaggal találkozik: - Micsoda pechem van - sóhajt fel - megint egy konzerv!
----------------

- Vannak állatkolostorok, Jean? - Nincsenek, Uram. - Akkor hol élnek az állatbarátok?
----------------

A rendőr megállítja a Trabantost. - 5000 Ft. - Oké, az Öné!
----------------

- A bibliai Lót a mai napig nem tud megnyugodni, Jean. - Miből gondolja, Uram? - Úton-útfélen azt hallom, hogy Lót fut.



Rejtvény

PONTGYŰJTÉS: Három hónapon keresztül gyűjtögethettétek rejtvényeink megfejtésével a pontokat.

Ennek eredménye: Kádár Zsófia 2 pont Melles Virág 1 pont

Kádár Mihály 2 pont Melles Fanni 1 pont

Pontjaikat fagylalt gombócokra válthatják be a júniusi ministráns kiránduláson. Gratulálunk!

És hogy nyáron se unatkozzatok:

  1. Melyik bibliai történetet ábrázolják a következő képek? 12 év fölött a bibliai lelőhelyét is kérem!

  1. Egy kis bibliai matematika:

Az apostolok és a parancsok számának szorzatából vond ki a boldogságok és a szövetségek számának összegét. Ezt csökkentsd a szentségek és az isteni személyek számának összegével, majd szorozd meg az evangéliumok számával. Mennyit kaptál?

J


  1. Minden válasz „J” betűvel kezdődik.

a / Én vagyok az a karióti ember, aki 30 ezüst pénzt kaptam egy árulásért.

b / Én voltam az egyetlen apostol Jézus keresztje alatt.

c / 3 napot töltöttem egy cethal gyomrában.

d / Én kereszteltem meg Jézust ebben a folyóban. (Ide két megoldás kell!)


Minden római számos feladat helyes megfejtése egy-egy gombóc fagylaltot ér, ha legkésőbb szeptember 5-ig leadjátok a sekrestyében zárt borítékban névvel és életkorral ellátva Szilasné Udvardy Katalin részére. Beváltható a Veni Sancte tanévkezdő szentmise napján!



<< vissza



Magyar Szentek Plébánia, 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 1. Postacím: 1507 Budapest, Pf.: 70. Tel./Fax: 209-2224.